PDA

View Full Version : Millal osta ja millal müüa

mattu13048
27-04-2007, 11:02
Kui kaupleja on oma konto avanud ja ka deposiit on kohale jõudnud tekib kohe küsimus, et millal avada positsioon ja millal see sulgeda. Valuutaturul kauplemise üheks olulisemaks teemaks pole mitte see, kus positsioon avada, vaid kus see sulgeda. See tuleneb asjaolust, et iga positsiooni avamisel (olenemata hinnatasemest, volatiilsusest, trendi- ja makroanalüüsist) on olemas 50% tõenäosus, et hind läheb teile vajalikus suunas, ja 50% tõenäosus, et hind liigub teile vastu. Seega on positsiooni avamisel alati võrdsed võimalused kasumi/kahjumi teenimiseks.

Kunagi ei tohi loota sellele, et pärast positsiooni avamist hakkab hind kohe teile vajalikus suunas liikuma. Seda ei juhtu mitte kunagi! Alati käib positsiooniga kaasas ajutine kahjum. See jooksev kahjum võib tekkida küll vaid korraks, kuid te peate alati selleks valmis olema. Te peate juba enne positsiooni avamist otsustama, kus täpselt saab olema selle tehingu stoploss. Seda stoplossi ei tohingu positsiooni lahtioleku ajal muuta. Samas näitab praktika, et seda siiski tehakse ja see on ka üheks põhjuseks, miks paljud oma rahast ilma jäävad.

Te ei suuda turgu liigutada teile vajalikus suunas. Mitte keegi, isegi maailma võimsamad keskpangad ei tea täpselt kuhu liiguvad valuutapaarid kindlas ajahorisondis. Seega pole teil mõtet endale sisestada, et teie teate ja et teie kahjumis tehing jõuab ühel hetkel 0-kasumisse ja siis kasumisse. See on täielik rumalus.

Toon näite (vaata eurusd graafikut allpool). Käesoleva aasta aprillis hakkasid paljud nii meie kui ka teiste maaklerite kliendid mängima eurusd kursi kukkumise peale. Küllap arvati, et möödunud aasta novembris tehtud tipp 1.3360 ligidal on piisav vastupanutase ja arvatavasti kurss ülespoole enam märgatavalt ei liigu. Avati üsna palju eurusd müügipositsioone ja paljud panid paika isegi stoplossid. Kui kurss aga hoopis ülespoole hakkas liikuma, siis paljud eemaldasid oma stoplossid ja hakkasid unistama, et kurss ikkagi kukub. Tänase päevani pole aga kurss kukkunud ja on aprilli algusest tõusnud 300 punkti. Tänase päevani pole paljud kliendid oma tehinguid sulgenud ja istuvad suurte kahjumite otsas. Olukorrast oleks päästnud stoplossi kasutamine (tunniajase, neljatunnise ja päevase graafiku peal on optimaalseks stoplossiks 100 punkti). Kui oleks 100-punktist stoplossi kasutatud, oleks kahjum 3 korda väiksem olnud. Seda aga ei tehtud.

Muide, üsna sarnane situatsioon oli ka novembri keskpaigas. Mäletatavasti toimus siis suur ja ülikiire eurusd kursi tõus just USA tänupühade ajal. Paljud kauplejad ei kasutanud ka siis stoplosse ja jäid seetõttu väga suurtest summadest ilma.

[attachmentid=239] EURUSD päevane graafik

98% kauplejatest jäävad oma rahast ilma põhjusel, et nad ei kasuta stoplosse ehk nad ei limiteeri riske. Päevatehing (lühiajaline päevasisene tehing) muutub pikaajaliseks tehinguks jne.

Kuidas kasutada ära seda, et enamus kauplejaid on süsteemselt oma hinnangutes ekslikud ehk nad mängivad peaaegu eranditult vales suunas? Siin tuleb appi spekulatiivsete hoiakute indeks (ingl.k. Speculative Sentiment Index ehk SSI). Minu teada kõige parema SSI võib leida koduleheküljelt www.dailyfx.com (asub seal all paremas nurgas Starteegia sektsioonis).

Vaatame näiteks eurusd SSI-d ehk seda, milline on olnud läbi aja klientide eurusd netopositsioon ja mida on teinud eurusd kurss (vaata graafikut allpool). DailyFX SSI graafikud näitavad ühe maailma suurima valuutamaakleri (ligemale 90 000 klienti) kliendikontode liikumisi.

[attachmentid=240]

Eile uuendatud graafikult võime välja lugeda järgnevat. Kui klientidel on avatud rohkem ostu- kui müügitehinguid, siis on koefitsent suurem nullist ja graafikult näitavad seda tumesinised tulbad(bar chart). Teisisõnu tähendab see seda, et klientide kontodel on summaarselt rohkem ostutehinguid ehk nad arvavad, et eurusd kurss läheb üles. Kui tulbad on hallid ehk nende väärtus on alla 0, siis on klientidel avatud rohkem ostuordereid ja seega arvavad nad, et eurusd kurss läheb alla. Mida me näeme graafikult? Graafikult on näha, et möödunud aasta oktoobrikuust alates on kauplejad olnud summaarselt eurusd müüjad ja on seda tänase päevani, sest nende kontodel on tänaseni rohkem müügiordereid kui ostuordereid. Kui me aga vaatame eurusd kursi liikumist (must joongraafik), siis kurss on klientidele hoopis vastu liikunud ehk kauplejad on tublisti eurusd paari pidevalt müünud aga kurss on läinud hoopis üles ja nemad on kandnud seetõttu suuri kahjusid.

Selline lähenemine kehtib enamjaolt kõigi enamkaubeldud valuutapaaride kohta. Suurem enamus kauplejaid panevad kursi liikumise suuna äraarvamisega alati mööda ja jäävad oma rahast ilma. Kõigele lisaks ei kasuta nad stoplosse ja seega võtab turg nende käest ära viimasegi sendi.

Mis puutub konkreetselt eurusd valuutapaari, siis soovitaks seda müüa hetkel kui tulpgraafik läbib sellel graafikul 0-joone ehk ostuorderid saavad olema ülekaalus. Kuna enamus kauplejaid eksivad, siis võite olla peaaegu kindel, et teie jääte kasumisse ja kurss hakkab alla liikuma. Mina siseneksin mitmes osas. Näiteks kolmes osas ja iga järgneva osa lisaksin ma pärast kvartali möödumist eelmisest tehingust. Antud graafikut uuendatakse iga nädala neljapäeva õhtul. Seega soovitan sellel silma peal hoida. Huvitavad on ka teiste valuutapaaride SSI-d näitavad graafikud.

lumesh
15-05-2007, 21:05
Tsitaat(Ingmar Mattus @ Apr 27 2007, 01:02 PM) 1161

Kui kaupleja on oma konto avanud ja ka deposiit on kohale jõudnud tekib kohe küsimus, et millal avada positsioon ja millal see sulgeda. Valuutaturul kauplemise üheks olulisemaks teemaks pole mitte see, kus positsioon avada, vaid kus see sulgeda. See tuleneb asjaolust, et iga positsiooni avamisel (olenemata hinnatasemest, volatiilsusest, trendi- ja makroanalüüsist) on olemas 50% tõenäosus, et hind läheb teile vajalikus suunas, ja 50% tõenäosus, et hind liigub teile vastu. Seega on positsiooni avamisel alati võrdsed võimalused kasumi/kahjumi teenimiseks.

Tere,

Tore on lõpuks ka eesti forex saidil olla ja nüüd ka sõna võtta :)

Ma ise olen ka suhteliselt algaja ning otsin pidevalt uusi kohti kus leida infot forexi kohta ning väga tänulik et leiate aega juhendada algajaid.

Nii nüüd asja juurde :)

mul tekkis kohe arusaamatus teie kirjutatud esimese lõigu kohta. Ma sooviks et te selgitaksite lähemalt miks on positioni close'imine tähtsam kui selle opening ? Selles suhtes on teil õigus et kui suva järgi openida siis on 50-50 võimalus, aga miks seda siis teha ? siis ei oleks ju võimalust forexi maailmas teenida, sest statistiliselt jääks lõpptulemus ju nulli ?!

Mina leian et just tähtsam on algajatele öelda, et tuleb järgida trende ja lihtsamaid tehnilisi analüüse mida foorumites õpetatakse ja selle järgi üldse mõtlema hakata positioni võtmisest.

See tagab juba suurema kui 50% tõenäosuse, et position traderi kasuks läheb. Järgmine samm oleks siis ST paika panna. Algajatele soovitaks ka TP paika panna esialgu. Pärast kui targemaks ja kogenumaks saadakse siis võib paindlikumaks muutuma ja positionit close'ida vastavate analüüside (candle formations etc) põhjal.

Selles suhtes olen küll ühel meelel, et ST peaks alati olema ja seda emotsioonitult järgima! Forexi kohta üldse öeldakse, et tähtsaimad on money management ja trading psychology ja kolmandana tuleb strateegia :) ...(eks igaüks mõtleb kui õige või vale see on).

Selline oleks minu seisukoht :) tuletan veelkord meelde et ka mina olen algaja nii et kui millegagi väga puusse panin siis jään alandlikult õpetusi ootama :)

Sten

mattu13048
16-05-2007, 12:09
Sten, siin sulle siis mõned mõtted.

Positsiooni avamisel on meile alati 50/50 võimalus teenida kasumit või kahjumit. Selles osas meil oma osa rääkida pole, sest nii need asjad statistiliselt on. Isegi pärast kuuajalist kiiret tõusu müües peame arvestama, et kurss võib jätkata ülesminekut.

Eduka kaupleja jaoks on olulisem see, kus sulgeb ta kahjumi ja kus kasumi. Kindel on see, et kui kasumi/kahjumi sulgemises mingit loogikat ja kindlat strateegiat pole, siis ei jõuta oma kontoga ka kasumisse. 50/50 võimalused saab enda kasuks pöörata läbi kasutatava stopi/take profiti erineva kauguse. Üsna loogiline ja edukate kauplejate puhul ka tavaline on kasutada suhet 1/3. Ehk siis kaotus võib olla näiteks 40 punkti maksimaalselt ja võit 120 punkti minimaalselt. Sellise strateegia puhul hakkab strateegia sinu kasuks töötama. Asja iva on selles, et sinu sisenemise strateegi võiks olla enam-vähem ühesugune igal korral. Kindlasti ei tööta asi siis, kui sa näiteks ühel päeval kasutad 40/120 strateegiat gbpusdi peal j järgmisel päeval gbpjpy peal. Selline lähenemine ei tööta, sest iga valuutapaar ja finantsinstrument nõuab erinevat lähenemist.

Mida teevad edutud kauplejad? Nad lasevad kahjumitel suureks muutuda ja väljuvad turult väikese kasumiga ehk siis statistiliselt on neil VÕIMATU kunagi üldse kasumisse jõuda.

mul tekkis kohe arusaamatus teie kirjutatud esimese lõigu kohta. Ma sooviks et te selgitaksite lähemalt miks on positioni close'imine tähtsam kui selle opening ? Selles suhtes on teil õigus et kui suva järgi openida siis on 50-50 võimalus, aga miks seda siis teha ? siis ei oleks ju võimalust forexi maailmas teenida, sest statistiliselt jääks lõpptulemus ju nulli ?!

Trend is your friend! Selles polegi kahtlust. Üsna sagedane on aga see, et kauplejad hakkavad trende otsima päevasisestelt (näiteks 5min) graafikutelt. Selline asi ei tööta. Trendi tasub otsida alates 1H graafikutelt. Alla selle võrdub enesetapuga.

Ja veel. Mida lihtsamad sisenemise strateegiad, seda parem. Paljud tuttavad veedavad nädalaid ja kuid erinevate indikaatorite kombineerimisega. Kui nad ühel hetkel positsiooni avavad, siis on nad oma süsteemis nii kindlad, et isegi siis kui terve mõistus vahele astuvad ei suuda nad ikkagi kaotusi kärpida ja positsiooni sulgeda. Nad mõtlevad selle peale kui palju on nad süsteemi loomise peale aega kulutanud ja siis kinnitavad endale, et süsteem PEAB JU TÖÖTAMA! See aga pole reaalne. Soovitaks kasutada 50, 100 ja 200 liikuvat keskmist ja kasutada neid graafikutel alates 15min. Mina lihtsamad indikaatorid, seda parem.

Muideks, stop peab alati olema staatiline, seda EI TOHI liigutada. Take profiti puhul võib kasutada ka Trailing stoppi, kuid sellisel juhul peab ta liikumist alustama 3korda kaugemalt kui stop. Ehk siis stop näiteks 40 ja Trailing 120.

Loodan, et on kasu mõtetest.

buratino
16-02-2008, 10:32
Tsitaat(Ingmar Mattus @ May 16 2007, 01:09 PM) 1389

Sten, siin sulle siis mõned mõtted.

Positsiooni avamisel on meile alati 50/50 võimalus teenida kasumit või kahjumit. Selles osas meil oma osa rääkida pole, sest nii need asjad statistiliselt on. Isegi pärast kuuajalist kiiret tõusu müües peame arvestama, et kurss võib jätkata ülesminekut.

Eduka kaupleja jaoks on olulisem see, kus sulgeb ta kahjumi ja kus kasumi. Kindel on see, et kui kasumi/kahjumi sulgemises mingit loogikat ja kindlat strateegiat pole, siis ei jõuta oma kontoga ka kasumisse. 50/50 võimalused saab enda kasuks pöörata läbi kasutatava stopi/take profiti erineva kauguse. Üsna loogiline ja edukate kauplejate puhul ka tavaline on kasutada suhet 1/3. Ehk siis kaotus võib olla näiteks 40 punkti maksimaalselt ja võit 120 punkti minimaalselt. Sellise strateegia puhul hakkab strateegia sinu kasuks töötama. Asja iva on selles, et sinu sisenemise strateegi võiks olla enam-vähem ühesugune igal korral. Kindlasti ei tööta asi siis, kui sa näiteks ühel päeval kasutad 40/120 strateegiat gbpusdi peal j järgmisel päeval gbpjpy peal. Selline lähenemine ei tööta, sest iga valuutapaar ja finantsinstrument nõuab erinevat lähenemist.

Mida teevad edutud kauplejad? Nad lasevad kahjumitel suureks muutuda ja väljuvad turult väikese kasumiga ehk siis statistiliselt on neil VÕIMATU kunagi üldse kasumisse jõuda.

Trend is your friend! Selles polegi kahtlust. Üsna sagedane on aga see, et kauplejad hakkavad trende otsima päevasisestelt (näiteks 5min) graafikutelt. Selline asi ei tööta. Trendi tasub otsida alates 1H graafikutelt. Alla selle võrdub enesetapuga.

Ja veel. Mida lihtsamad sisenemise strateegiad, seda parem. Paljud tuttavad veedavad nädalaid ja kuid erinevate indikaatorite kombineerimisega. Kui nad ühel hetkel positsiooni avavad, siis on nad oma süsteemis nii kindlad, et isegi siis kui terve mõistus vahele astuvad ei suuda nad ikkagi kaotusi kärpida ja positsiooni sulgeda. Nad mõtlevad selle peale kui palju on nad süsteemi loomise peale aega kulutanud ja siis kinnitavad endale, et süsteem PEAB JU TÖÖTAMA! See aga pole reaalne. Soovitaks kasutada 50, 100 ja 200 liikuvat keskmist ja kasutada neid graafikutel alates 15min. Mina lihtsamad indikaatorid, seda parem.

Muideks, stop peab alati olema staatiline, seda EI TOHI liigutada. Take profiti puhul võib kasutada ka Trailing stoppi, kuid sellisel juhul peab ta liikumist alustama 3korda kaugemalt kui stop. Ehk siis stop näiteks 40 ja Trailing 120.

Loodan, et on kasu mõtetest.

Tere,
Kui väita, et turule sisenedes on meil 50% tõenäosus, et meie poolt valitud suund on õige, siis kui selle väitega nõus olla, ei saa mingil juhul väita tõenäosusteooriat kasutades, et valides stopp loss 3 korda väiksema kui sihi, on meil suurem võimalus raha võita, kui kaotada. Asi on nimelt selles, et hinna SLini jõudmiseks on nüüd kolm korda suurem tõenäosus, kui sihini jõudmiseks.
Kui meil oleks mingi arvutiprogramm, mis miljoneid kordi suvalistes spot'ides siseneks sellise strateegiaga, et SL on kolm korda väiksem, kui siht, siis just nii tulekski see asi välja, et kolm korda keskmiselt võidaksime raha ja 3 korda kaotaksime, siin ei ole nüüd arvestatud spreadi, mis teeks selle mängu kahjuölikumaks mängijale.

Seega on väide, et 50% tõenäosus suund õige tradimise mõttes fundamentaalselt vale. Traderil peab ikka oskama suunda aimata õigesti rohkem, kui valesti-see on selle mängu nimi-mitte miski muu ei tööta.
Jutu võib nüüd viia strateegiateni, aga kui väita ühte tõenäosuslikult, siis tuleb väita ka teist. Ei ole sugugi ükskõik kus siseneda. Pigem nii, et trend on üles ja osta võimalikult madalas spot'is selle trendi piires. Muuga olen nõus, trend is your friend jne.

Tõenäosusteeoriaga kaubelda ei saa, peab aimama suunda.

margus
21-02-2008, 08:54
Eelkõnelejaga 100% nõus!
Tahaks veel lisada, et nii nagu sisenemisel on igaühel oma strateegia, nii peaks see olema ka tehingust väljumisel. Eriti veel nn "käest läinud" tehingute puhul on ju pilt turul võrreldes avamishetkega oluliselt muutunud. Kasutades jäigalt määratud lähedal asuvaid S/L-e võtad endalt igasuguse võimaluse kaotusi vähendada näiteks korrektsioonidel. Samas nõuab taoline kauplemine karmimat distsipliini ja oma STRATEEGIA TÄPSET JÄRGIMIST, mingile muutusele LOOTMA jäämine, lõppeb varem või hiljem krahhiga.
Väikese konto puhul ei ole arvatavasti palju mänguruumi, kuid piisavat tagavara omades võib vabalt panna S/L-i võimalikult kaugele ja kahjumis tehingust väljuda vastavalt oma strateegiale. Taoline käitumine tõstab ju automaatselt iga tehingu efektiivsust 50%, mis on omakorda seda olulisem, mida kõrgemaid spreade kasutab maakler.

Edu!

mirdo73
19-03-2008, 09:01
Tere Ingmar. Tänan teid heade selgituste ja vastuste eest, neid on tõesti huvitav lugeda. Olen nimelt algaja teie alal ja sooviks teie käest nõu saada. Kuhu te soovitaksite näiteks algajal paigutada stop loss taseme? Kas GBP/USD tehingud oleks algajale mõistlik alustamiseks? Mulle isiklikult tundub see valuutapaar olema kõige aktraktiivsem, antud hetkel. Meeldiva tagasisideni. Jaanus.

matix7
17-05-2010, 21:02
Jah ; kas GBP/USD või muu valuuta , küsimus on üks // mida osta ja miks osta

matix7
17-05-2010, 21:13
Osta siis kui hind on madal< ja müü siis kui hind on kõrgel>

san604
07-06-2010, 07:10
Osta siis kui hind on madal< ja müü siis kui hind on kõrgel>

Jumala õige jutt!! :D

sprinter911
24-06-2011, 18:24
Ei tahaks uut teemat teha niiet küsin siinsamas ära
Kas seletaksite palun lahti mis on stop out 30%.
Mõni näide kaa palun.
Ette tänades Väga Algaja