View Full Version : Търговска система ELIUTE
Здравейте!
Прочетох книгата ви "100% Forex..." и много силно впечатление ми направи търговска система ELIUTE. Там пишете , че това е:"само основната концепция,базирана на основния модел "Е". " Къде евентуално може да се прочете повече за тази система? А след това може би да я обсъдим по подробно. Благодаря ви предварително!
Здравейте,
Фигурата Е и стратегията ELIUTE са мои разработки, няма да намерите информация за тях на друго място. Тази концепция е публикувана единствено в нашата книга.
Ако Ви допада подобен стил на търговия и имате въпроси свързани с тях, с удоволствие ще отговоря.
Здравейте!
Благодаря за бързия отговор! Поздравявам Ви за вашата разработка. За мен лично, в книгата Ви това е най-ценното нещо. Харесва ми също, че давате обяснения за някои индикатори от МТ.
Изграждам си собствена стратегия за Търговия на Форекс пазара. Имам някакви подобни разработки на "Е" в моята система. Обаче все нещо ми се изплъзваше. Сега добавих част от тази стратегия към моята и нещата изглеждат доста по добре. Вече започнах да я изпробвам. Надявам се да получа добри резултати.
Поздрави и Успехи!!!
Много се радвам, че е била полезна. Стратегията е много добра, особенно като входен сигнал. Хубавото е, че може да се съчетае почти с всичко.
Ако мога да бъда полезен с нещо, пиши ми!
Успех!
Здравейте! Аз също съм "фен" на Вашата система (Eliute). Изпробвал съм я и бих казал, че дава добри резултати. Но във Вашата книга тя е описана с условието, че има и допълнителни филтри към нея. Ще Ви бъда благодарен, г-н Банов, ако ги споделите с нас.
QUOTE (forexbb @ Jan 25 2009, 02:47 PM) 16920"]
Здравейте! Аз също съм "фен" на Вашата система (Eliute). Изпробвал съм я и бих казал, че дава добри резултати. Но във Вашата книга тя е описана с условието, че има и допълнителни филтри към нея. Ще Ви бъда благодарен, г-н Банов, ако ги споделите с нас.
Здравейте,
Стратегията ELIUTE е записана изцяло в книгата. Филтрите, които могат да се поставят са изключително много. За съжаление повечето от тях подобряват резултата, но изискват оптимизация. Щом има параметри за оптимизиране, това най-малкото означава пренастройване през определен период. Самата фигура Е е създадена така, че да няма нужда от оптимизация.
Тази стратегия е част от анализа на пазартното четене. Фигурата Е дава много добър входен сигнал, но за затваряне на позицията е необходимо да се ползва пазарното четене, анализирайки пазара през всеки следващ бар. Това е един добър вариант за прецизиране на изхода, а дори и за филтриране на входа. За съжаление е много трудно (даже бих казал невъзможно) да бъде механизиран напълно този подход.
Ако успея да открия допълнителен филтър, който да е стабилен и да може да бъде точно дефиниран, ще имам грижата да го публикувам.
Toshko_A
30-01-2009, 19:31
Здравейте, аз не съм чел вашата книга и нямам представа от тази система ELIUTE. Интересува ме какво наричате " пазарно четене " ?
QUOTE (Toshko_A @ Jan 30 2009, 08:31 PM) 17063"]
Здравейте, аз не съм чел вашата книга и нямам представа от тази система ELIUTE. Интересува ме какво наричате " пазарно четене " ?Здравейте,
ELIUTE е стратегия за търговия. Стратегията е описана изцяло в книгата. Ако не сте я чели Ви препоръчвам да я прочетете, няма да съжалявате.
Повече информация за "пазарно четене" вижте на следния линк http://www.forextrade.bg/education/pro_course/1
****Поздрави на всички които са прочели "100% Форекс.Учим и печелим заедно". Наистина това е една добра сборка от системи и анализи. Аз също се заинтересувах от вашата система "ELIUTE". Написах си един бърз експерт по нея, но след анализ на неговите резултати - извода е: необходими са допълнителни филтри. Според мен наистина експерт по тази система няма да дава достатъчно положителни резултати. НО може да се използва за вход и да известява брокера. Ще предоставя тук част от моя експерт за да си направите анализ на входовете в миналото.
***Експерта прави само входове(до 100) без да завършва сделките. Компилиран е на Metatrader 4.00 Build 221.
Успех
Здравейте,
Успях да прегледам експерта. Сигналите са валидни, само че се пропускат доста. Аз бях пробвал миналата година да програмирам стратегията, но без успех - уменията ми като програмист не са кой знае какво :) Проблемът, на който се натъкнах е следният:
Нивото от фигурата Е, даващо сигнал не е необходимо да бъде пробито на следващия бар. Желателно, но не е задължително. С други думи това ниво остава валидно.
http://admiral.dnes.bg/images/djia.gif
Както се вижда от този пример нивото се пресича не на първия, а на втория ден. Това е валиден сигнал в случаите, когато стоп нивото (в случая това е Low на 06.03.2009) не е пресичано. Независимо колко дни има между формирането на фигурата и пробива на нивото, ако стоп нивото не било достигнато сигналът е валиден.
Това най-вероятно може да се програмира с глобална променлива или с масив, но като се започне отваряне, допълване и затваряне на позиции става доволно объркано
Здравей Банов,
Прегледах твоето допълнение към системата и тъй като имаше смисъл го добавих към експерта.
http://toshko.atspace.com/images/ELIUTEEffect2.GIF
Ефекта беше - увеличение на количеството сделки средно с 20%.
Ако случайно го пуснеш в timeframe-ове по-малки от H4 може да наблюдаваш допълнителен ефект.
http://toshko.atspace.com/images/ELIUTEEffect1.GIF
Той се дължи на несъвършенства в изчисленията ми, но го оставих в реализацията на експерта.(може да се премахне, но на някой може да му хареса).Появява се само когато върховете на съседни барове участващи в допълнението на системата се различават със стойност равна или по-малка от спреда.
Лично аз такава система не бих я пуснал на Forex пазар без наблюдение. Все пак системите със японски свещи са от миналото хилядолетие. Тези системи трудно биха обхванали толкова динамичен и променящ структурата си пазар. Вашата система би дала добри резултати само при стоков пазар и акции - НО все пак аз съм новак.
Ще ти предоставя mql кода на последния експерт, може да ти помогне нещо в твоите разработки.
Здравей htomov,
Благодаря за сорса. Сега съм го закачил на минутна графика да видя как отваря (редно е да отбележа, че това е само за проба и не би следвало никой да го прави)
QUOTE </div>
Лично аз такава система не бих я пуснал на Forex пазар без наблюдение. Все пак системите със японски свещи са от миналото хилядолетие. Тези системи трудно биха обхванали толкова динамичен и променящ структурата си пазар.
Забелязвал ли си, че хората, които говорят за промяна в пазара са предимно тези, които се занимават с експерти или по-точно с бектестове. Те са тези, които виждат, че пазара се променя. Въпреки тази промяна, моето мнение е, че на пазарите остават елементи, които са непроменени - константи. За да не бъда разбран погрешно ще уточня, че това не са константни сигнали за покупка и продажба. Сигурно ще ме питаш кои са тези константи ... едно мога да кажа със сигурност, за да остава без промяна във времето - не трябва да има параметър! С други думи и да искаш да няма какво да оптимизираш :)
Дали би я пуснал без наблюдение е въпрос на личен избор. Аз не бих пуснал нито една система без наблюдение :) Нещата понякога се променят много бързо и не мога да си позволя пълно автоматизиране, а и погледнато реално входа по фигурата Е е точно определен докато за изхода се изисква наблюдаване
Здравейте,
Имаше зададен въпрос какво се разбира под "Пазарно четене", от който е част фигурата Е, затова се постарах да дам подробно обяснение на следния адрес http://www.forextrade.bg/education/pro_course/1
Toshko_A
30-05-2009, 16:41
:) Въпроса беше риторичен и съответно отговора е ясен - това е поредната ПЛАТЕНА услуга на сътрудниците на българския офис на Адмирал Маркетс :)
Нищо повече :)
сътрудниците на българския офис на Адмирал Маркетс имат и много НЕПЛАТЕНИ услуги.
В интерес на истината, отговорът ми не беше предназначен за Toshko_A. Същото може да се каже и за самата услуга. Тя е за всички, които имат желание да научат нещо ново, да се развиват в тази област!
Тошко_А, не се чуствайте длъжен да четете съдържанието на този линк, освен ако отново не търсите грешки в страницата ... за което ще сме Ви благодарни.
Ако все пак го прочетете и Ви дойде идея за НЕПЛАТЕНО мероприятие, което да не нарушава цялостта на услугата, винаги съм отворен за предложения
Toshko_A
01-06-2009, 18:50
" В интерес на истината, отговорът ми не беше предназначен за Toshko_A."
В интерес на истината въпроса за т.нар. "пазарно четене" беше зададен от мен и след като отговаряте на въпрос зададен от мен уточнявайте се, че отговора не е за мен за да не стават грешки :) тъкмо си бях навирил носа, че получих отговор пък то какво се оказа сега ... ;)
" Тя е за всички, които имат желание да научат нещо ново, да се развиват в тази област! "
Въх! Ами всички които имат желание да научат нещо ново, да се развиват в тази област могат да си дръпнат от нета книжките от авторите дето сте ги изброили в описанието на курса, да ги прочетат, да наблюдават това дето е описано в тях на екраните си и това няма да им стува колко беше ... 396 лева :) Опа ... сори забравих отстъпката! :) Пък по въпроса за уникалните модели и фигурата " Е " ще ви обясня по - нататък. Както казва един наш виден политик - като му дойде времето!
" Тошко_А, не се чуствайте длъжен да четете съдържанието на този линк, освен ако отново не търсите грешки в страницата ... за което ще сме Ви благодарни. "
:) Както се казва няма да съм все жив да ви показвам грешките ви. Вземете му опънете ушите на юнака дето се мъчи с уеб страницата ви, защото на другоезичните страници на вашата фирма всичко си беше ОК, само на българската пак куцаха нещата, ама това както и да е ... имате си шеф - той да се оправя с вас.
"Ако все пак го прочетете и Ви дойде идея за НЕПЛАТЕНО мероприятие, което да не нарушава цялостта на услугата, винаги съм отворен за предложения "
Оф ... имам един въпрос дето все се сещам за него като вземе някой да ми дава акъл за търговия и да ми приказва разни изтъркани с времето думички в офисите на т.нар. брокери ... Ако случайно разбирахте от търговия и можехте да печелите от търговия с финансови инструменти - що се напъвате да работите за някой друг освен за себе си? Що не си седите в къщи, да се занимавате с пазарно четене или нещо друго също толкова умно звучащо и съдържащо думичката "пазарно" за авторитет като например пазарно гледане или нещо такова, да търгувате и печелите по най - директния начин от своите умения и знания от пазара, а ако много искате да помогнете на всички начинаещи - ми направете си един форум, публикувайте там методите си за търговия, материали за изучаване на тоя занаят, вижданията си за нещата ... ако сте полезни с това ще си намерите достатъчно фенове и ще се чувстване удовлетворени от това. А пък ако не можете да си го позволите, щото не можете да печелите от пазара с търговия на финансови инструменти, тогава изниква въпроса що се напъвате да учите някого другиго на това, нали? Един вид нещата стават както бях прочел скоро някъде - един сляп води други слепи като вторите си плащат за това - класика :)
А, сега се сетих - ето ви една идея - гледам, че други брокери правят напълно безплатни уебинари - записваш се, сядаш си пред компютъра с едно кафе, обясняват ти хората, питаш, отговарят ти и вместо да даваш 396 лв. за тоя що (...), след време като си изпробвал това което са ти обяснили и решиш, че върши работа - вкарваш си ги в сметката за търговия тия пари и търгуваш с тях. Ако всичко се развива ОК - чудесно, може да обясниш на някой познат как търгуваш, пък може и брокера да му препоръчаш ... такива работи.
Сега разбира се съм далеч от мисълта, че ще направите курса безплатен. Аз отдавна съм се убедил в думите на Ед Сейкота че всеки получава това което иска.
Вие явно искате да ви се плаща за нещо - ще си го получите. На мен не ми се занимава с глупости - получавам го. Други пък биха искали някой да ги води за носа - и те ще си получат своето макар и срещу заплащане.
:)
Успех!
Поредното дълго писание :)
Относно курса, да се прочетат книжките на тези автори е препоръчително, но така ще се осведомиш за 30% от нещата, които преподавам на курса. Не случайно съм написал тези изречения. Освен обяснение и допълнение на модели от чужди автори, на курса също така се обяснява защо други не работят и се представят нови модели.
И да преминем към любимия ми въпрос
"Ако случайно разбирахте от търговия и можехте да печелите от търговия с финансови инструменти - що се напъвате да работите за някой друг освен за себе си?"
В интерес на истината, дадох отговор на този въпрос точно на един от курсовете "Пазарно четене". Може би се борим за слава :) Ако оставим майтапа настрана, ще кажа, че действително ИМА отговор на този въпрос, който е различен от изтърканото "неуспели спекуланти". Ще ти подскажа Тошко ( въпреки, че името ти е друго май) - отговорът се крие в основата на тази, ако можем така обобщаващо да я наречем, "Наука за Инвестирането".
Самият факт, че не можеш да си го обясниш, това най-добре показва, на какво ниво си в момента в развитието си. Нищо лично, не ми се сърди.
И сега да достигнем до края :) гледам, че жена ти те ръчка непрекъснато и то не само в нашия форум :) гледам пишеш в много форуми. Обясняваш различни неща за Price Action и др.
Искаш ли да те поканя за гост-лектор на курса? Ще обясниш на хората за EUR/USD, за МА 61 с претеглен close и др. Ако действително си много добър, смятам, че ще можем да се синхронизираме и да покажем нещо действително добро.
Това за "уебинара" ще се направя, че не съм го видял :) . От една страна твърдиш, че 396 лева са много, от друга, че ако действително си струва курсът - парите са малко? Не мога да те разбера! Ако го направим курса 3960 лв., мислиш ли, че ще има участници?!
Ще те помоля да запазиш добрия тон и да не пишеш нецензорни думички, защото сега освен четенето на дългите ти изявления, трябва и да ги редактирам. Благодаря предварително.
Успех и на теб!
Оф ... имам един въпрос дето все се сещам за него като вземе някой да ми дава акъл за търговия и да ми приказва разни изтъркани с времето думички в офисите на т.нар. брокери ... Ако случайно разбирахте от търговия и можехте да печелите от търговия с финансови инструменти - що се напъвате да работите за някой друг освен за себе си? Що не си седите в къщи, да се занимавате с пазарно четене или нещо друго също толкова умно звучащо и съдържащо думичката "пазарно" за авторитет като например пазарно гледане или нещо такова, да търгувате и печелите по най - директния начин от своите умения
Драги ми Тошко,явно не знаеш,но Адмирал Маркетс предоставя възможността да ръководиш много сметки наведнъж.Това, че Банов работи за други съвсем не означава,че няма няколко свои сметки,които ръководи за себе си.Едно е да ръководиш една сметка от няколко хиляди долара,друго е -няколко сметки с обща стойност няколко милиона долара.Колко хора могат да се похвалят с това?Може би ти?
и знания от пазара, а ако много искате да помогнете на всички начинаещи - ми направете си един форум, публикувайте там методите си за търговия, материали за изучаване на тоя занаят, вижданията си за нещата ... ако сте полезни с това ще си намерите достатъчно фенове и ще се чувстване удовлетворени от това. А пък ако не можете да си го позволите, щото не можете да печелите от пазара с търговия на финансови инструменти, тогава изниква въпроса що се напъвате да учите някого другиго на това, нали? Един вид нещата стават както бях прочел скоро някъде - един сляп води други слепи като вторите си плащат за това - класика
А, сега се сетих - ето ви една идея - гледам, че други брокери правят напълно безплатни уебинари - записваш се, сядаш си пред компютъра с едно кафе, обясняват ти хората, питаш, отговарят ти и вместо да даваш 396 лв. за тоя що (...), след време като си изпробвал това което са ти обяснили и решиш, че върши работа - вкарваш си ги в сметката за търговия тия пари и търгуваш с тях. Ако всичко се развива ОК - чудесно, може да обясниш на някой познат как търгуваш, пък може и брокера да му препоръчаш ... такива работи.
Сега разбира се съм далеч от мисълта, че ще направите курса безплатен. Аз отдавна съм се убедил в думите на Ед Сейкота че всеки получава това което иска.
Явно не си разбрал основното правило на пазара-Пазарът не търпи случайни хора.За да оцелееш на пазара трябва да притежаваш няколко качества,като моралът е на първо място.Не случайно Чарлз Дау,Гън,Елиът са били хора с изключително висок морал.Уорън Бъфет също.Бъфет казва-не трябва нашите деца да наследяват нашето богатство,защото те не са започвали от нулата да го придобиват.Парите попаднали в неправилни ръце носят само беди или развращават самия наследник.Ярко доказателство на думите му е Парис Хилтън.Добре,че дядо и я лиши от 95% от богатството.Ако можеше би я лишил от цялото,но останалите % са наследство от майка и баща й.Дядо й е пример за истински финансист-висок морал,започнал от нулата.На такъв човек бих поверил цялото си богатство за управление.Нямаш ли морал-пазарът ще те изхвърли.Рано или късно.Пример Робърт Максуел.Натам върви и Сорос.Сорос да е имал успехи след срива на лирата?Не.Затова той се насочва натам,където може да се опита да направи същото, както с лирата-към развиващите се пазари.
Колкото до таксата-тя е първото сито за пресяване на плевелите от културните растения.Нито един плевел не би дал пари за такова нещо,защото знае, че не е морален.Следващото сито е самият пазар.Пазарът не можеш да го подчиниш.Това е все едно да запречиш река със стена.Колкото и висока стена да построиш,реката все ще прелее.Моралът изисква да си признаваш грешките"нека,който е безгрешен първи хвърли камък"БИБЛИЯТА. Когато се търпят загуби на пазара, показва,че човек греши. И трябва да си го признае.Човек се учи от грешките. Плащайки таксата за нещо-книга,курсове,семинари, си признава, че е сгрешил.Това признание е началото.То е основата.То е пречистването.Исус ни е показал -умрял и възкръснал за нов живот-по-добър.Пречистването е по-малкото нещо на възкресението.Отварянето на нова позиция е божествено-първо умират пари,за да възкръснат още повече пари.Умира цялата ти сметка, но ако не последваш пътя Господен,никога няма да отвориш нова сметка и да възкръснеш.ПАЗАРЪТ Е ДЕЛО НА ГОСПОД.ТОЙ Е БОЖИЕ ТВОРЕНИЕ.ЗАТОВА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ДОБРИ ДЕЛА/т.е. печели/. Усетиш ли се по-велик от пазара,то падението ти ще е неизбежно.Ние, хората сме създадени по образ и подобие Божие,но не сме равни с Него. Милостта на Господ е необхватна,затова Той дава толкова,колкото само Той може да даде.И после,ако не следваш Неговия път,си го взима обратно.Защото Той всичко знае,всичко вижда и Негова е последната дума.