View Full Version : Koliko je minimalno potrebno uloziti
stefan840
25-02-2010, 00:34
Zanima me iz iskustva koliko je minimalno potrebno uloziti, da bi se mesecno ostvario profit od 500-700usd? Ako imamo vec razvijenu i razradjenu strategiju, a da ne propadnemo, i koliko recimo sa 2000usd ulozenih otvarati maximalni lot? citao sam razne informacije po internetu , neki izvori su i bas sa admirala, menagment gubitka, ali zanima me ovako iz iskusva ljudi koji su probali, ja sam za sad jos uvek na demo accountu , i nikako da se pomerim od nule uvek na pocetku uradim dobrih 4-5 pozicija, onda mi jedna ode u misnus koji potisne sve predhodne dobitke i opet onda serija od nekoliko dobrih pa jedna losa. stim sto mi ta losa ode u veliki minus. jednostavno neumem da zatvorim kad vidim da sam promasio.
Bok Stefan,
Pa istina je da ima različitih informacija na netu što se tiče ulaganja i gledišta na Money Management. To je zato jer svatko ima drugačije razvijen MM. Ali osnovno ti je kod svih uspješnih tradera da znaju RRR (Risk Reward Ratio).
Gle op ovome što si napisao tvoj RRR je 1:5, što bi značilo da očekuješ zaradu 1, a za tu zaradu riskiraš 5. To nema logike. I to je dugoročno način kako da isprazniš račun. Osnovno pravilo svih uspješnih tradera je "Always use Stop-Loss", a ti ga kao i većina početnih tradera ne koristiš ili ti je toliko daleko da se cijela analiza promjeni dok cijena dođe do njega. Po meni minimalni RRR je 1.5:1, što bi značilo da očekujem zaradu od 1.5, a za tu zaradu spreman sam izgubiti samo 1. Kada stavim S/L ja ga ne mičem. Uglavnom su mi trgovine 2:1, što znači da ako imam jedan pozitivan trade, mogu izgubit dva za redom i da sam na nuli. Kaže se da si dobar trader ako imaš samo 40% uspješnih tradova, ali na kraju mjeseca račun ti se je povećao.
Za ući u bilo kakav trade, ti prvo trebaš znati gdje će ti biti S/L (stavljanje S/L je jedna vrsta umjetnosti). Kada znaš koliki ti je S/L pipseva, onda znaš sa koliko možeš lotova ući. E a sada da bi napokon ušao u poziciju trebaš unaprijed razradit strategiju izlaska, jer većina tradera uopće ne zna gdje i kako izać iz pozicije. Univerzalnog S/L nema, jer svaki trade je drugačiji.
Da se vratimo na veličinu pozicije. Gle ovisno o tome koliki rizik želiš preuzeti po trgovini određuješ veličinu pozicije. Preporučljivo je da se riskira između 1%-3%. Možda na 1000$ možeš ići i sa malo većim rizikom, ali moja preporuka je maksimalno 3%. Veliki fondovi ne riskiraju više od 1% (oni valjda znaju što rade). Pošto znaš koliko pipseva ti je S/L, sada npr. 2% računa preračunaš da ti stanu u S/L.
I što će ti se dogoditi kada počneš na taj način razmišljat! Nećeš više moči čim sjedneš za komp naći trade, nego uvrh glave 1 trade dnevno. možda ne ni toliko. Možda 1 tjedno. Svaki trade se čeka i promatra, a ne ulazi se u njega samo da se uđe.
Zaraditi 10% računa mjesečno i nakon godinu dana imat pozitivan račun, po meni nije baš izvedivo. To bi ti bilo 120% godišnje, ustvari ako svaki puta podižeš vrijednost lota, jer imaš sve više i više novca na računu, 200%,300%... Gle ni Buffetu to ne ide za rukom. Može se dogoditi da da u jednoj trgovini zaradiš 100%. Ali to ti se sigurno neće dogoditi u tjedan dana, nego u godinu dana. Recimo da si pogodio trend i da puštaš djelove pozicija otvorene. To nije često al zna se dogoditi.
Gle svaki trader je drugačiji, samim time njegov način trgovanja je jedinstven. Tako da ti trebaš na kraju krajeva odlučit koliko ćeš riskirat po trgovini. Ja ti ne mogu reći koliki je ulog potreban, da bi mjesečno zarađivao do 700$. Može ti se dogodit da u jednom mjesecu zaradiš 2000$, a u drugom 100$. Sve ovosi o tržištu.
Nadam se da sam ti barem malo objasnio, ali najvažnije od svega ti je pravilo:
Always use Stop-Loss i RRR.
Jedino tako ćeš opstat na tržištu.
stefan840
26-02-2010, 23:33
Hvala ti puno, to i jeste moj najveci problem, ja stavim SL i kad vidim da se priblizi SL na recimo 3 pipsa pa se podigne na 10 i opet dodje na 3 pa na 2 , ja racunam opet ce gore i pomerim SL za 5 pipova naprimer ili 10, i tako izgubim mnogo vise. i kao po pravilu kad udari u moj SL i skine mi pare trend se okrece i odlazi u plus u naredna 2 sata tako da ,da mi je pozicija ostala bila bar u 30-50pips u plusu.